Kezdőknek

Gyakori kérdések és válaszok kezdő hastáncosoknak

Kedves jövendőbeli HASTÁNCOS!

Táncolni az ember mindig akkor kezd el, amikor és ahol túl akar lépni a hétköznapi élethelyzetek szűknek érzett határain. Ha repülni vágyik a lelke. Boldogságot jelenthet pusztán a test mozgása, ügyessége, szépsége is. A hastánc különös szerepet vállal ezen kívül a harmóniát vesztett nő testi, lelki gyógyításában is.

Azzal, hogy jelentkeztél a kezdő tanfolyamra, már meg is tetted az első lépést, hogy új színt, életformát hozz a mindennapjaidba, …mert az első lépés nagyon nagy dolog, óriási elhatározást igényel.

Ha azt mondom hastánc, a legtöbb embernek a varázslatos Kelet, a háremek misztikus világa, erotikus zene és környezet, puha párnák, gyöngyök, tompa csillogás, suhanás, halk kacajok, a hastáncosnők tánca, egy megálmodott világ jelenik meg lelki szemei elött. Természetesen a hastánc a mai világunkban már mást jelent, de a zene, a mozgás, a harmónia ma is ugyanúgy meghódít és elvarázsol mindenkit.

A hastánc nem csak test, lélek is! A „hastáncosnőség” egy életforma is! Általa belső jó érzéshez juthatsz. Felébreszted rejtett nőiségedet, kinyílnak lelki szirmaid, fittebb, egészségesebb leszel, energiát ad, hogy könnyebben megbirkózz mindennapi feladataiddal. Nőiességed, érzelmeid belső iránytűként szolgálnak számodra. Megtanít elfogadni önmagadat és másokat is. Megtalálod belső, rejtett értékeidet. Ráhangolódsz a lelki finomságokra, szeretetre. Megtanulod tisztelni, elismerni, becsülni önmagad.

Annak felismerése, hogy gondolataid és érzelmeid miképpen hatnak rád, – lelkedre és testedre –, valamint a tudás, hogy ezeket képes vagy megváltoztatni, az egészséged és az erőnléted, a nőiességed, a kisugárzásod fogja növelni. A szépség belülről fakad!

A hastánc az érzelmek tánca. Nagyon fontos a testi, lelki, érzelmi oldalunk teljessége egészségmegőrzésünk szempontjából. Jó dolog, ha az ember el tud végezni egy bonyolult dolgot, vagy fel tud emelni nehéz súlyokat, de ha érzelmileg gyenge, függetlenül attól, milyen erősek az izmai, belül gyenge marad. Különösen egy nő a legkisebb érzelmi gond miatt is összeomlik. Miért van ez így? Talán mert azzal az erővel, ami bennünk él, alig foglalkozunk…

A hastánc a női erőről, a nőiség erejéről, a női érzelmekről szól. Ha érzelmileg kiegyensúlyozott vagy, toleránsabbá válsz és az immunrendszered is megerősödik. Annak érdekében, hogy önmagaddal békében élj, és kapcsolataid is működjenek, bizonyos szintű érzelmi egyensúlyra van szükséged. Az életünk minden területén jelen van a stressz. A hastánc gyakorlásával könnyebben le tudod küzdeni és kiegyensúlyozottabb nőve válsz.

Ha eldöntötted, hogy megtanulsz hastáncolni csak is kizárólag rajtad múlik, hogy megvalósítsd ezt a vágyadat. Sem alkatod, sem korod nem akadály! MINDENKI MEGTANULHAT HASTÁNCOLNI!

A hastánc mozdulatai között sok olyan mozdulat van, amelyek a mi mozgáskultúránkban nem szerepelnek, és olyan izmokat mozgatnak meg, amiket a hétköznapi életben vagy más testmozgáskor nem használunk. Ezeket az izmokat, ízületeket nyújtani, lazítani kell. Ehhez időre és türelemre van szükség!

Sok sikert és kitartást kívánok: YASMINA

Nálam a kezdő csoportok másfél órásak.

Az első pár alkalommal először is ismerkedünk egymással, megismertetem veletek a szükséges kifejezéseket, megbeszéljük az irányokat, tisztázzuk azokat a kifejezéseket, amiket a hastánc-kezdő csoportokban használunk, amire építhetjük jövendőbeli tudásunkat.

Mesélek a hastánc eredetéről, történetéről, érzésvilágáról. Hatásáról a testre és a lélekre. Női, rejtett izmainkról és már az első órától kezdve táncolunk!

Ha már megismerkedtetek az alapokkal, az óra felépítése is változik.

Az első részben a ráhangolódó, nyújtózkodó dallam után bemelegítjük, nyújtjuk és lazítjuk azokat az ízületeinket, izmainkat, amit a hastánc során használunk. Itt megtanultok speciális nyújtógyakorlatokat is, pihentetőül pedig hastáncmozdulatokat gyakorlunk, majd dobszólóra is és zenére is együtt táncolunk.

Kis szünetet tartunk, teázunk, és az óradíjakat is ekkor rendezzük.

A foglalkozás második részében mozdulatmagyarázat, gyakorlás, részletek megbeszélése, kérdések megválaszolása és zárásként mindig tánc következik.

Az óráim felépítése a fokozatosság elvén alapul.

Ha bármi miatt (műtét, betegség, sérülések) egy gyakorlatot nem tudsz elvégezni, ez előfordul, kérlek előre jelezd, és helyette mást ajánlok.

Minden nőre szükség van, hisz a csoport energiája Tőled lesz teljes!

HIDD EL, MINDENKINEK LEHET!

Korunkban a média sztereotip modell-képeket sugall, AMELYNEK A HASTÁNCBAN EGYÁLTALÁN NEM KELL MEGFELELNED! Teljesen mindegy, hogy alacsony vagy magas, telt vagy vékony, szőke, barna, vörös vagy fekete, rövid- vagy hosszú-hajú vagy, és nincs jelentőségé az éveid számának sem.…

Vannak klasszikus és törzsi, show és népi, háremes és játékos, vicces és gótikus táncosok, kis hercegnők,…mindenféle hastáncosok! A tanulás során Te magad alakítod majd ki a saját stílusodat!

„A külső szépség csak az első két percben szép! Ha nem társul hozzá megfelelő kisugárzás és harmonikus személyiség csak báb marad.”” (B.B)

Ez az idézet mindig lebegjen a szemed elött!!!

Táncunkkal a nőiséget, nőiességünket, testünket, elménket, lelkünket ünnepeljük! Mellünket, hasunkat, csípönket ünnepeljük, szerető kezünkkel, karjainkkal kifejezzük női érzéseinket, érzelmeinket. Energiánkkal közvetítjük azt a belső erőt, ami lelkünk legmélyéről fakad…

„”Ha látsz táncolni, nincs már mit mondanom”…” (x)

Mint már írtam, a hastánctanulás nincs évekhez és kilókhoz kötve. A hastánc világa nagyon sokrétű, színes, így mindenki megtalálhatja saját stílusát. Első lépésként a mozdulatok elsajátításával, a zenei világ, a ritmusok, dallamok megszokásával, a melódiák által közvetített érzésvilág titkainak megismerésével telnek az órák.

Mindenkinek vannak saját mozdulatai, amiket segítek felszínre hozni, vannak könnyen elsajátítható mozgások, és vannak olyan mozdulatok, melynek elsajátításához TÜRELEMRE, KITARTÁSRA ÉS GYAKORLÁSRA VAN SZÜKSÉG! SOHA NE ADD FEL! Eddig még mindenki meg tudta tanulni.

A hastánc mozdulatai a mi mozgáskultúránkban nem szerepelnek (mellkörök, hullámok stb.). Ezeket első lépésként meg kell ÉRTENI. Pontosan elmondom, milyen izmainkkal, milyen irányba mozgunk. Aztán gyakoroljuk, és…KITARTÁS! – sikerülni fog!

„Amikor belebújok a jelmezbe, úgy érzem arra az időre a személyiségem is megváltozik.”” (Tolnai Klári)

Ez egy megszívlelendő idézet. Gondold csak meg, mennyire másképp viselkedünk, másképp mozgunk szoknyában és nadrágban. Idézd fel, hogyan ülsz, hogyan mész. Teljesen másképp!! Így van ez a táncmozgással is! Nem beszélve arról, hogy nem mindegy az énkép, amit a tükörben látsz magadról.

Egy szép színű felső, szoknya, egy eltérő színű, de harmonizáló kendő vagy sál a csípödön, kellemes látvány Neked is a tükörben. Ne félj a színektől! Itt kipróbálhatod, amit eddig nem mertél.

Javaslatom: legyen rajtad egy rövid top, fürdőruha felső vagy testhezálló póló, hosszú, bő szoknya, vagy kényelmes, sztreccs pamutnadrág, a csípödön egy színes sál, hogy kiemelje a mozgásodat.

Általában mezítláb táncolunk, de ha komfortérzeted megkívánja, hozz magaddal balettpapucsot (tornapapucsot) vagy zoknit. A sima harisnya amellett hogy csúszik, nem is egészséges viselet az órákon.

Ha már első alkalommal szeretnéd meglepni magad valami speciálisan hastáncos felszereléssel, először is rázókendőt ajánlok és szoknyát. A rázókendő vásárlásánál figyelj oda a minőségre!!! Minél több pénz van rajta, annál jobb! Minél nehezebb, annál jobban érzed a mozdulatoknál. Segítségedre van izoláláskor, csúsztatásnál, rázásnál, rezegtetésnél…stb. Szoknyából mindenféleképpen a bő, repülős fazont ajánlom. Topot, felsőt egy kis kreativitással Te is átalakíthatsz egy-két gyönggyel, flitterrel, hogy hastáncos legyen.

A ZENE

Zenét a hastáncóráimon is ajánlok és kaphatsz a hastáncruha boltokban, média üzletekben is. Mindig szánj időt a válogatásra, és ne csak az elejét hallgasd meg. Az arab számok első része többnyire valamilyen improvizációs rész ezért a közepébe érdemes belehallgatni. Gyakorolni bármilyen zenére lehet, világzenére is, az a lényeg, hogy azonosulni tudj a zene hangulatával. Ha már megismered a mozdulatokat, úgyis rájössz, hogy arab zenére az igazi.

A hastánc nagyon szép tánc, és látszólag könnyû is. Látszólag!

A mozdulatokat először el kell sajátítani, majd meg kell tanulni táncunkba beépíteni. Természetesen ehhez sok időre, gyakorlásra, türelemre és KITARÁSRA van szükség. Ne állíts magaddal szemben teljesíthetetlen követelményeket. Öt perc kevés egy mozdulathoz. Szánj a gyakorlásra megfelelő időt és légy következetes. Ne akarj két hónap alatt elsajátítani mindent. Egy gyakorlott tanár – aminek én is tartom magam – mindig odafigyel a sorrendre: mit miután tanít! Ha elakadsz egy mozdulatnál, fordulj hozzám bizalommal, és én segíteni fogok Neked. Egy bizonyos mozdulatot többféleképpen meg lehet közelíteni, és biztos, hogy segítségedre lesznek hasonlataim.

Nekem nagyon sok mozdulatért meg kellet izzadnom, keményen meg kellet dolgoznom. Mivel népi-táncot tanultam (Néptánc-szakon végeztem.), teljesen más mozdulatokat ismertem, azok voltak rögzülve. Mindig ámulok azon, hogy képzetlen oktatók, milyen magabiztossággal hirdetnek, hétvégi tanfolyamokat szerveznek, ígérgetnek. Hétvégeken, pár alkalommal nem lehet megtanulni hastáncolni, legfeljebb mozdulatokat megismerni.

Minél többet gyakorolsz, annál gyorsabban haladsz. Az igazi, szép elõadáshoz nagyon sok zenehallgatás, háttértudás szükséges. Én 15 éve csak hastánccal foglalkozom. Tanítványaim mind hazai, mind nemzetközi versenyeken akár egyéni, akár csoportos kategóriákban az elsõk között végeznek. Egy tanárt mindig a tanítványai minõsítenek: stílusban, táncban, viselkedésben.

A Testnevelési Egyetem Továbbképzõ Intézetében tapasztalt kollégáimmal dolgozom, a hastáncoktatói képzést vezetem, mestertanár vagyok. Elvégeztem több oktatói kurzust, tanfolyamokat, amik a hastánccal és a nõiséggel kapcsolatosak, hogy minél többet tudjak adni a tanítványaimnak, minél jobb tanár legyek. Mai napig fejlesztem tudásomat workshopokon, nemzetközileg elismert mestereim vannak. Mégis, ennyi tapasztalattal sem tudom ígérni, hogy kitartás, gyakorlás és elszántság nélkül meg tudlak tanítani pár alkalommal, hétvégén, hastáncolni.…

De az biztos, hogy ha akarod, pár hónap alatt megtanulod nálam az alapmozdulatokat, az összekötéseket, alaplépéseket és forgásokat, elsajátítod a fátyoltechnika alapjait. Megismered a stílusokat, alapvető ritmusokat, a hastánc csillagait, régi korok és mai idők népszerű előadóit és melódiáit. Átéled a tánc örömét, jó közösségbe kerülsz, és rájössz, hogy pont ez hiányzott az életedből.

Egy valóban jó tanárnál mindig sokan. Az elején mindig többen, aztán kialakul a csoport. Mégis érdemes vállalni az esetleges kezdeti zsúfoltságot, mert annak oka van és nagyon-nagyon jó hangulata! Amikor sok nő van együtt, mindig valami érthetetlen jókedv, kuncogás van a háttérben.

Mindig vannak köztetek olyan jelentkezők, akiknek –– ezért, azért – úgy alakul az élete, hogy nem tudják folytatni. Őket legközelebb visszavárom. Ezenkívül mindig találunk lehetőséget egy másik időpontban órára.

De ehhez előbb tudni kell, hányan is vagyunk valójában. Persze, ha tehetném, legszívesebben valami régi palotában tanítanék, de mert ezt nem tudom megtenni, igyekeztem lehetőségeim szerint a stúdióba varázsolni egy kis keleti hangulatot. Ez csak és kizárólag hastánc stúdió, itt nem zavar bennünket senki. Teletükrös, parkettás, mindenképpen tökéletesen megfelelő hely annak, aki a hastánc titkait szeretné elsajátítani.

Lehetőség van magánórákra is. Aki úgy érzi, szüksége van egyéni foglalkozásra, vagy egy alkalomra szeretne felkészülni, vagy a munkabeosztása speciális, nem teszi lehetővé, hogy el tudjon jönni rendszeresen, nekik javaslom a magánórákat.